دو سال و نيم پس از استفاده بزرگترين بمب غيرهستهاي آمريکا در شرق افغانستان، انواع بيماريها از جمله بيماريهاي پوستي و تنفسي افزايش يافته و زمينهاي کشاورزي نيز از بين رفته است.
دولت ترامپ 24 حمل سال 1396 بزرگترين بمب غيرهستهاي در زرادخانه خود را در روستاي «مومند دره» شهرستان «اچين» ولايت «ننگرهار» مورد استفاده قرار داد که واکنشهاي گسترده داخلي و خارجي را در پي داشت.
جنرال «جان نيکلسون» فرمانده وقت نيروهاي آمريکايي و ناتو در افغانستان با حمايت از اين اقدام گفت که اين بمب براي از بين بردن شبکه تونلهاي داعش بوده و آن را سلاحي مناسب براي هدفي مشخص نام برد.
بسياري از کارشناسان افغانستاني اما استفاده از اين بمب مرگبار که شعاع تخريب آن بيش از 1.5 کيلومتر است را تلاش آمريکا جهت قدرت نمايي براي رقباي منطقهاي آن دانسته و ابراز نگراني کردند که کشورشان به آزمايشگاه تسليحات آمريکا تبديل شده است.
«طلوع نيوز» گزارش ميدهد که بسياري از کودکان و نوجوانان در منطقه اصابت بمب از بيماريهاي پوستي رنج ميبرند و ساکنان نيز از پيامدهاي پايدار اين بمب ميگويند.
«پاچا شينواري» يکي از ساکنان محلي درباره تاثيرات اين بمب گفت: سنگها به آساني خُرد ميشوند، گياهان و درختان خشک شدهاند و خانههاي اين منطقه نيز تخريب شدهاند.
يکي ديگر از ساکنان نيز گفت که پس از به کار بردن اين بمب بيماريهاي بسياري در منطقه ظاهر شده است که بيشتر بيماريهاي پوستي هستند.
«امينالله» گفت که با توجه به سوختن زمين، برداشت محصولات کشاورزي نيز نسبت به گذشته بسيار کاهش يافته است.
به نقل از تسنيم، «عتيقالله امرخيل» کارشناس مسايل نظامي نيز درباره تاثيرات اين بمب نيز ميگويد: مردمي که پس از پرتاب بمب به اين محل بازگشتهاند از بيماريهاي پوستي و تنفسي رنج ميبرند و تاثير مخرب اين بمب بر زنان باردار و نوزادان تازه متولد شده نيز بالا است.
وي تصريح کرد که افغانستان به آزمايشگاه تسليحات نظامي آمريکا تبديل شده است.
«سيما سمر» مشاور ارشد رئيس جمهور افغانستان و وزير دولت در امور حقوق بشر و روابط بينالمللي نيز تاکيد کرد که استفاده از مادر بمبها تاثيرات مخرب زيادي را بر ساکنان مومند دره داشته است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/11969
تگ ها: